Pris der forpligter

tirsdag 05 dec 06
|

Dansk Optisk Selskabs Juniorpris blev den 23. november tildelt Ph.D. studerende Philip Trøst Kristensen fra COM•DTU på baggrund af et enestående eksamensprojekt om spontan emission i strukturerede materialer.

Uddeleren af prisen, Lars Koldbæk, Hamamatsu overrakte prisen med følgende ord:

"Det er en glædelig men samtidig også en forpligtende sag at få en pris. Det giver forventninger til din fremtid som forsker, som jeg er sikker på at du vil have energi til at indfri. For som du nok ved, så er talentet 10% og det hårde slid 90% af succes'en. Derfor håber jeg at du vil bruge pengene til at tanke sjælen op, så du er i stand til at få nye idéer og levere det hårde slid."

 

Projektet

Eksamensprojektet "Interaction of light and matter in optical micro structures" omhandler en teoretisk beskrivelse af spontan emission i strukturerede materialer.  Undersøgelserne gik ud på at finde ud af hvordan en fotonisk struktur påvirker raten af spontan emission fra et to-niveau atom.

 

Pristildelingen begrundes bla. i at Philip Trøst Kristensen har udført sine undersøgelser med stor grundighed og vist en dybtgående indsigt i den bagvedliggende fysik samt en god perspektivering af sit arbejde. Philip Trøst Kristensen får også prisen, fordi han tidligt har demonstreret store videnskabelige evner, idet han er forfatter og medforfatter til videnskabelige artikler og konferencebidrag.

 

 

Philip Trøst Kristensen har bl.a. opstillet en model for spontan dæmpning baseret på local-density-of-states (LDOS) og har i detaljer undersøgt hvad der kræves for at kunne observere ikke-eksponentiel dæmpning, som kan ses som et udtryk for den ikke-intuitive natur af kvantemekanisk lys-stof vekselvirkning. På baggrund heraf har han været i stand til at udlede krav til QD-strukturer for at realisere specifikke regimer, samt kunnet påpege hvordan det eksperimentelt bør være muligt at iagttage disse.

 

Mere information: Philip Trøst Kristensen, telefon 4525 6371