Kvit grå stær uden brug af kirurgens kniv

mandag 11 dec 06
|

COM•DTU, Herlev Hospital, DTU spinoff-virksomheden Crystal Fibre A/S og laserproducenten NKT Research & Innovation er med støtte fra fonden er gået sammen om et 4-årigt projekt, der skal revolutionere behandlingen af grå stær. Målet er at udvikle en laser, der kan bremse den ældning af øjets klare linsevæske, som forårsager grå stær.

Det er læge Michael Larsen fra Glostrup Amtssygehus, der har gjort den opdagelse, som ligger til grund for projektet. Forsøg med ultraviolet lys har vist, at fotolyse kan skabe en slags optisk chokeffekt, der nedbryder de skadelige proteiner i linsen og dermed fjerner uklarhederne. Samme effekt forsøger forskerne på DTU nu at genskabe ved brug af multi-foton processer, der skal komme fra intense og ultrahurtige laserpulser. Når ultrakorte og intense pulser fokuseres ned på et område, der typisk ikke er større end 10-100 μm svarende til diameteren af et hårstrå, så opstår effekten.

 

 

Peter Uhd Jepsen (t.v.), Jesper Lægsgaard (midten) og Karsten Rottwitt

(t.h.) arbejder på at gøre laseren så kompakt og effektiv, at den kan

bruges i øjenlægens konsultation.

 

”Sammen med lægeverdenen håber vi, at patienter i fremtiden vil kunne slippe for kirurgens kniv, medicin og riscici forbundet med det fremmedlegeme som isættes i dag”, fortæller lektor Karsten Rottwitt, der leder den del af projektet, som foregår på DTU. ”Rent teknologisk så er målet at producere en rentabel lille fiberlaser, som ude i konsultationerne kan gå hen og blive en af øjenlægens foretrukne arbejdsremedier”, siger Karsten Rottwitt.