Kunstig intelligens skal udvikle lynhurtige dataforbindelser

onsdag 29 sep 21

Kontakt

Darko Zibar
Professor, Gruppeleder
DTU Electro
45 25 38 40

Kontakt

Mikkel Nørgaard Schmidt
Lektor
DTU Compute
45 25 52 70
Nyt projekt bruger kunstig intelligens til at gøre internettet hurtigere, grønnere og i stand til at håndtere den eksplosive vækst i data.

Fiberoptiske forbindelser er hurtige og energieffektive sammenlignet konventionelt bredbånd, men hvis fibernet skal opfylde kravene til fremtidens dataforbindelser, er det hverken hurtigt eller effektivt nok. Det vil nyt forskningsprojekt bruge kunstig intelligens til at lave om på.

”Allerede i 2025 vil de nuværende fiberoptiske kommunikationssystemer ikke kunne levere de forventede datahastigheder, og i takt med at kravene til alle teknologier om at understøtte CO2 neutralitet bliver stadig højere, bliver der også brug for at sænke fibernettets energiforbrug drastisk.” forklarer professor Darko Zibar fra DTU Fotonik.

Og det er der ikke noget der tyder på, at vi opnår, hvis vi blot fortsætter med at optimere fiberforbindelser med de eksisterende værktøjer.'

”Hvis vi fremover skal overføre enorme mængder data på den mest energieffektive måde, er vi nødt til at tænke optimering af kapacitet og effektivitet på helt nye måder. Vi vil bruge kunstig intelligens og maskinlæring til at opdage og forstå mønstre fra dataoverførsler, og på den måde finde frem til løsninger, hvor vi kan transportere enorme mængder data på den mest energieffektive måde.” Siger Lektor Mikkel Schmidt, DTU Compute.

Projektet løber over 2 år og støttes af VILLUM FONDEN med 3 mio. kr. som en del af Synergy-programmet.