Ultraviolet lys kan mindske brug af antibiotika hos tandlægen

Friday 18 Sep 20

Contact

Paul Michael Petersen
Professor, Section Leader
DTU Fotonik
+45 46 77 45 12

Vidste du ...

Antibiotikaresistens kan gå ud over enhver person i enhver alder i ethvert land. 
Kilde: WHO

De bakteriedræbende egenskaber i ultraviolet lys kan udnyttes til at begrænse forbruget af antibiotika ved behandling af f.eks. inficerede rodkanaler.

Bakterier i mundhulen kan forårsage infektioner, som i mange tilfælde i dag behandles med antibiotika. Nogle infektioner kan udvikle sig til kroniske tilstande, f.eks. efter indsættelse af implantater eller rodbehandlinger. Forskere fra DTU Fotonik og Københavns Universitet har udviklet et helt nyt princip, som benytter ultraviolet lys til at komme bakterierne til livs og samtidig reducere forbruget af antibiotika markant. Løsningen kaldes for ’lysunderstøttet antibiotikumbehandling’, som er en kombination af uvb-lys og antibiotikummet tobramycin. Uvb-lyset, som benyttes i den nye type behandling, har en bølgelængde omkring 300 nm, og den er en del af det naturlige dagslys.

”Kombinationen viser sig at være lige så effektfuld, som hvis man behandlede bakterieinfektionen med tobramycin ved ti gange så høje koncentrationer. Med andre ord er det muligt at mindske forbruget af antibiotika med en faktor ti, hvis man udnytter uvb-lys i behandlingen,” siger professor Paul Michael Petersen fra DTU Fotonik, der har været med til at udvikle principperne.

Uvb-lys giver markant effekt

De lovende udsigter ved ’lysunderstøttet antibiotikumbehandling’ er indtil videre kun påvist i laboratoriet. Her har forskerne dyrket biofilm af bakterien P. aeruginosa. En biofilm er et helt samfund af bakterier med en kompleks struktur, der forbedrer chancerne for overlevelse for de bakterier, der indgår i biofilmen. F.eks. kan bakterier i biofilm være ti til 1.000 gange mere modstandsdygtige, end hvis de optræder ’på egen hånd’, og de kan derfor være svære at slå ned med antibiotika.

De opdyrkede biofilm blev efter henholdsvis 24 og 48 timers vækst udsat for tre forskellige slags behandlinger: bestråling med uvb-lys eller en behandling med én af de to antibiotika tobramycin og colistin. Uvb-lyset var signifikant bedre til at udslette biofilmene end de to antibiotika, men den helt store gevinst kom, da forskerne kombinerede uvb-lyset med tobramycin. Ved først at bestråle bakterierne med uvb-lyset og dernæst behandle med tobramycin fik forskerne den markante effekt, der kan sammenlignes med effekten af en behandling bestående af ti gange så høj koncentration af tobramycin.

”Vores resultater kan være et bud på en behandling af kroniske infektioner i mundhulen, som opstår ved rodbetændelser eller efter indgreb, hvor man har fået indsat implantater. Med lysunderstøttet antibiotikumbehandling kan vi reducere forbruget af antibiotika hos tandlægepatienter,” siger Paul Michael Petersen.

News and filters

Get updated on news that match your filter.