DTU lancerer ny studielinje i solenergi

torsdag 21 jun 18

Sune Thorsteinsson
Projektleder
DTU Fotonik

Fem institutter samarbejder om ny linje

Studielinjen i solenergi er et samarbejde mellem: DTU Fotonik, DTU BYG, DTU Elektro, DTU Energi og DTU Nanotech.

Der er oprettet 5 nye kurser, hvoraf en stor del foregår i samarbejde mellem flere af institutterne.

Kurserne sikrer, at de studerende opnår en solid forståelse for de enkelte komponenter i solenergisystemer der, i kombination med viden om interaktion mellem komponenter, tilvejebringer viden om, hvordan et komplet system fungerer, hvordan det kan modelleres og dimensioneres, og hvordan solenergi er forbundet med energisystemet og det omgivende miljø.

Som noget nyt tilbyder DTU nu en studielinje i solenergi. Den nye linje er oprettet, fordi efterspørgslen efter kvalificerede kandidater i solenergi stiger.

Solenergi bliver stadig mere relevant for fremtidens samfund, og DTU kan og vil derfor medvirke i udviklingen af solenergi. Det slog forskningsdekan Katrine Krogh Andersen fast, da DTU i efteråret lancerede Solar DTU, som er den nye indgang til universitetets forskning og rådgivning inden for solenergi. Her løftede Katrine også første gang sløret for den nye studielinje i solenergi, som starter til september.

”Vi er stolte af at kunne præsentere den nye studielinje. DTU bliver det første universitet i Danmark med en studielinje inden for solenergi,” udtalte Katrine Krogh Andersen.

Allerede populær

"Solenergi kommer til at spille en stor rolle i fremtidens energiforsyning"
Sune Thorsteinsson

Den nye linje i solenergi er en del af kandidatprogrammet for Bæredygtigt Energi, hvis formål det er at uddanne ingeniører, der kan skabe fremtidens energisystemer.

”Den nye studielinje i solcelleenergi ser indtil videre ud til at blive godt modtaget blandt de kommende kandidatstuderende. Der er langt flere ansøgere, end vi havde turde håbe på, og så er fristen først 1. august, så der kan nå at komme endnu flere”, fortæller studielinjekoordinator Sune Thorsteinsson fra DTU Fotonik, som har været primusmotor på oprettelsen af den nye linje

Efterspørgsel efter solenergi-ingeniører

Den nye solenergi-linje er blevet oprettet, fordi den danske solcellebranche har givet udtryk for, at der mangler kvalificerede kandidater med forståelse for solenergisystemer.

”Solenergi kommer til at spille en stor rolle i fremtidens energiforsyning, både lokalt for den enkelte husejer men også for store anlæg. Derfor efterspørges kvalificerede kandidater, der kan udvikle dette område. Selvom om det forventes, at de fleste solenergiprodukter produceres i Østen, repræsenterer planlægning og opsætningen den største del af omkostningerne. Det er her de danske ingeniørers kompetencer inden for solenergi bliver mere og mere efterspurgt,” uddyber Sune Thorsteinsson.

Han er derfor også overbevist om, at der vil være masser af jobmuligheder, når de første ingeniører bliver færdiguddannet i 2020.

”Initiativtagerne bag studielinjen har en baggrund i industrien samt mange års forskningserfaring inden for feltet. Dette giver os en unik mulighed for at målrette uddannelsestilbuddet efter fremtidige behov”, afslutter Sune.